Krótko, jak w temacie:
jako służbowe auto mam do wyboru:
2.0 TDI Elegance
vs.
1.4 TSI Elegance
Przebiegi mam niewielkie, max. 15 tys. rocznie, ale ani paliwo ani ewentualne naprawy nie są problemem, płaci firma. Bardziej interesuje mnie komfort jazdy z danym silnikiem.
Chętnie również się dowiem od doświadczonych, czy warto wkładać DSG (tak, czytałem wcześniejsze wpisy ).
Ajs, 2.0 większa moc i moment... mi osobiście lepiej jeździ się dieslem ale wiadomo ile ludzi tyle opinii. użyj szukajki jest milion tematów o 1 i o 2 silniku :wink:
Pytanie gdzie te 15k rocznie będzie pokonywanych? Jeśli głównie miasto, to mogą wystąpić problemy z dpf - wiem, że koszty Cię nie interesują, ale zmarnowany czas w serwisie i brak swojego auta - już tak
użyj szukajki jest milion tematów o 1 i o 2 silniku :wink:
Użyłem dość intensywnie, ale odniesienia pomiędzy tymi akurat silnikami niet
Zamieszczone przez chopin
Nie możesz zrobić sobie jazd próbnych?
Planuję. Ale opinia starych ujeżdżaczy niezastąpiona.
Zamieszczone przez theOne
Pytanie gdzie te 15k rocznie będzie pokonywanych? Jeśli głównie miasto, to mogą wystąpić problemy z dpf
Biorę to pod uwagę, choć z dpf dotąd nie jeździłem. A przebieg będzie głównie miastowy.
Acha, jeszcze coś dla uatrakcyjnienia: Jako alternatywę mam do wyboru Focusa: 1,6 (benzyna lub diesel) albo 2.0 w dieslu (wersja trend, 115KM). Może to jednak lepszy wybór? :twisted: :twisted: :twisted:
Pojęcia nie mam czemu oferta bez sensu, bo wyszłoby i tak taniej niż 2.0 a ja nie miałbym wtedy dylematu. I mimo, że moment obrotowy 2.0 mnie kusi, rozsądek kieruje ku 1.4. Nie wiem tylko, czy pozwolą mi na DSG.
Jak nie ważne są koszta, to 1.4TSI bedzie lepszym wyborem, bo w koncu komuś zacznie na tym forum spalać 10-12l jezdząc normalnie
Oł jessss... będę na bieżąco informował jak spala przy normalnej jeździe..
Dobre wieści - mogę mieć DSG :twisted:
Więc chyba jednak pójdę w 1,4 TSI.
Teraz pytanie dodatkowe - jak wg właścicieli prezentuje się Elegance z jasnym wnętrzem? Nie mogę znaleźć przykładowych zdjęć w "Nasze auta". A jeśli już jasne - jaki kolor dołożylibyście na zewnątrz?
Zrobcie koledze zdjecie po 100kkm tego jasnego wnetrza - w aucie kogos, kto nie pierze tapicerki raz w miesiacu i chodzi w jeansach, najlepiej niebieskich albo czarnych :diabelski_usmiech
Jak nie ważne są koszta, to 1.4TSI bedzie lepszym wyborem, bo w koncu komuś zacznie na tym forum spalać 10-12l jezdząc normalnie
Oł jessss... będę na bieżąco informował jak spala przy normalnej jeździe..
Dobre wieści - mogę mieć DSG :twisted:
Więc chyba jednak pójdę w 1,4 TSI.
Teraz pytanie dodatkowe - jak wg właścicieli prezentuje się Elegance z jasnym wnętrzem? Nie mogę znaleźć przykładowych zdjęć w "Nasze auta". A jeśli już jasne - jaki kolor dołożylibyście na zewnątrz?
Świetna konfiguracja, chociaż z jasnego środka zdecydowanie bym zrezygnował - ładne tylko na zdjęciach i na co dzień nieco mało funkcjonalne. Bardzo ciekawe natomiast wg mnie kryteria doboru silnika. Porównując wersje Elegance to nawet 1.8 TSI z DSG jest tańszy niż 2.0 TDI z ręczną skrzynią , ale cóż, jak prikaz to prikaz. Bierz 1.4 z DSG
Kolor? W życiu nie wziąłbym drugi raz czarnego lakieru Najczystszy i najmniej kłopotliwy - srebrny.
ja też nigdy więcej nie wezmę czarnego. Lakier słaby, podatny na zarysowania (ekologiczny ) , ciężko utrzymać go w czystości (a u mnie auto musi błyszczeć) itd... Srebrny, czerwony, a nawet biały ... ale nigdy więcej czernego koloru :P
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Ajs, akurat mam 2,0dsg i od paru tygodni 1,4tsi , tylko że w golfie. i według mnie też bym brał 1,4tsi dsg . będziesz miał cichutko w samochodzie , co prawda teraz te cammon sa cichsze podobno , ale mimo wszystko octavia jest gówniano wyciszona. a z dsg i brakiem liczenia się kosztami paliwa potencjał 1,4 będziesz mógł sobie fajnie wykorzystywać , na miasto raczej wystarczająco...
kolor - oczywiście że szary antracyt.
Dzięki wszystkim za opinie.
Jak zwykle wychodzi, że warto pytać - w planach miałem czarny lakier z jasnym wnętrzem a tu wygląda na to, że ani jedno ani drugie nie jest dobrym pomysłem
Zamieszczone przez Maicroft
Zrobcie koledze zdjecie po 100kkm tego jasnego wnetrza - w aucie kogos, kto nie pierze tapicerki raz w miesiacu i chodzi w jeansach, najlepiej niebieskich albo czarnych
Celny i przekonujący argument, dlatego szukałem zdjęć użytkowych, nie salonowych
Zamieszczone przez leszekmw
też bym brał 1,4tsi dsg . będziesz miał cichutko w samochodzie
I o to chodzi, po cholernie głośnym fokusowym 1,6 z pięciobiegową skrzynią z wielką radością posłucham ciszy we wnętrzu własnego samochodu :szeroki_usmiech
Raz jeszcze dzięki wszystkim, mam nadzieję niedługo dopisać się do rubryki "Nasze auta"
Komentarz